Onlajn šah, a kao u šah klubu - na srpskom!

Šah nije cilj, ŠAH JE SREDSTVO - za bolji razvoj, stabilniju pažnju i uspeh u školi....
Deca u inostranstvu uče jezik od svojih ukućana. Jedan jezik se govori u kući, a drugi u svim ostalim prilikama. Kad je dete malo, nije mu teško da u kućnom okruženju progovori maternji jezik. Čim pođe u vrtić, lako usvaja i jezik okoline i postaje bilingvalno, a što su ta dva jezika raznorodnija, to je mozak spremniji da bolje usvaja nova znanja kasnije. Da...ALI... Nažalost, nakon 6. godine, dete provodi mnogo više vremena van kuće. Uz školu, sport, sekcije i drugare, "kućni" jezik zaostaje, akcenat i padeži naročito. Crkveni hor ili folklor pomažu, ali nisu kod svakog deteta ista interesovanja. Zaključak - deci treba VIŠE aktivnosti na maternjem jeziku!

Šahovski Majstor FIDE Željko Medar, autor je knjige "Naučite šah uz svoje dete", pa se može reći da se, kao dokazani pisac, dovoljno kvalitetno izražava. Sem knjiga, piše i pesme, a i bivši je novinar, dakle mnogo čita i pravilno govori. Zamislite kad bi neko takav, vaše dete učio šahu?

Mi smo grupa roditelja čija deca igraju šah, i bavimo se onlajn obrazovanjem i računarskim programiranjem (www.businessclub.rs), pa smo u saradnji sa DŠK "Kapablanka 1992" iz Novog Sada, osposobili mini studio, sa opremom pristojnog kvaliteta, iz koga Željko drži časove šaha, na pravilnom i čistom srpskom jeziku, deci koja žive i odrastaju u inostranstvu! Kamere i mikrofoni su postavljeni tako da deca trenera vide u celosti, kao i demonstracionu šahovsku tablu, što znači da moraju da prate pokrete usana, gestikulaciju i izraz lica, i sve to uz obaveznu prijatnu interakciju na temu ŠAHA. Pritom - deca se osećaju kao da su u klubu, grade osećaj pripadnosti i uče šah - veštinu za razvoj intelekta i pažnje, dokazanu toliko puta. Radi se u malim grupama, ne većim od 6 polaznika, a moguće je zakazati i porodični termin, pa uvesti šah jednom nedeljno kao aktivnost za celu porodicu.

Ispod teksta pročitajte ocene zadovoljnih roditelja ŠIROM PLANETE, pa ako vam se dopada ideja prijavite dete na besplatan probni čas! Sve dok dete razume srpski jezik makar na nivou osnovne komunikacije, za njega u ovoj ekipi postoji adekvatno društvo za šahovskom tablom, i to ko zna iz kog dela sveta! Uostalom, kako bi se drugačije naša deca i međunarodno povezivala - na raspustu se uvek upoznaju samo sa decom iz Srbije, ali ostaju rasuti po svetu. Nakon prijave, organizujemo besplatan probni čas, pa ukoliko dete i trener "kliknu" - nastavljamo na obostrano zadovoljstvo!

alternative

Utisci roditelja...